26.1.2013

Ensihoitajista

Joillekkin saattaa olla vielä mystinen asia mitä ne ensihoitajat oikein on. Amerikkalaisten(sarjojen luoman) käsityksen mukaan ensihoitaja juoksee, ajaa pillit päällä ja elvyttää juostessaan, pallon toisella puoliskolla paramedicit ovat "sankareita", jotka uhraavat oman henkensä toisten puolesta. Ilmeisesti siellä ei juuri muorit ja vaarit siis kaatuile, ja nuoret tytöt pyörtyile, tai ainakaan niitä ei auteta. No onhan se ensihoito täällä Suomessakin joskus kaikkea tuota(paitsi juoksuelvytystä ja asystolen defibrilointia), todellisia hätätilapotilaita on muistaakseni kuitenkin alle 10% kaikista asiakkaista. Tämän vuoksi ensihoitajat treenavat erityisesti heidän hoitoaan, koska näin vähäinen määrä ei tuo vielä rutiinia työhön. Ja se kaikki muu? No se on kaikkea mahdollista yksinäisistä vanhuksista pesuainetta syöneisiin vauvoihin. Suurimmat asiakasryhmät ovat luonnollisesti vanhukset sekä erilailla päihteiden kanssa tekemisissä olevat ihmiset.

Ensihoitaja voi siis työskennellä ambulanssissa, mutta ei ole havinaista nähdä ensihoitajaa päivystyksessä tai teholla sairaanhoitajana. AMK-ensihoitajat lukevat samalla sairaanhoitajan pätevyyden, joten työalue jolle voi suuntautua on varsin laaja. Jonkin verran on kuitenkin kritisoitu sitä että ensihoitaja opinnot, vaikka sisältävätkin sairaanhoitajan pätevyyden, eivät välttämättä ole kovin relevantteja sairaalan sisäiseen työhön. Ensihoitaja opiskelee peruasioiden lisäksi hätätilapotilaiden hoitoa, lääkinnällistä johtamista, viranomaisyhteistyötä ja mahdollisesti hälytysajoa. AMK opinnot kestävä nelisen vuotta eli 240 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa 27h opiskelua, harjoittelua tai itsenäistä työtä. Eli neljän vuoden aikana 6480 tuntia. Jo tässä vaiheessa on tullut huomattua että ylimääräisiä tunteja tulee huimasti jos haluaa menestyä, tai edes pärjätä opinnoissa. Määrän voi huolella kertoa kahdella....Vaikka kuinka kovat halut tänne kouluun olikin päästä, niin kyllä se silti rankkaa välillä on, eikä ollenkaan hauskaa. Tosin aina kun on mukavaa ja tuntuu saavan paljon oppia tulevaisuuteen niin jaksaa taas porskuttaa muutaman "turhan" kurssin läpi.

http://www.vasynytlanssari.net
Enskaksihan voi myös opiskella lähärikoulussa, suuntautuen ensihoitoon, mutta tämä koulutus ei oikeastaan johda mihinkään. Valmistuttua pystyy työskentelemään vain perustason ambulanssissa, ja ylenemismahdollisuuksia ei ole. Yksi mahdollisuus on myös lukea itsensä palomies-sairaankuljettajaksi, koulutus kestää n. 1,5 vuotta ja 90 op, mutta tämän kouluksen etenemisessä on sama ongelma kuin lähihoitajalla. Kaikki tämä johtuu lakimuutoksesta, jossa vaaditaan hoitotason ambulanssiin ensihoitaja AMK koulutus, tai sairaanhoitajan tapauksessa 30op lisäkoulutus. Ja lähihoitajathan eivät tuonne sh lisäkoulutukseen pääse.
Tuolla kentillähän ensihoitajina pörrää vielä monenlaista menijää, vanhimmat jannut saattavat ovat vielä lääkintävahtimestareita, ja heillä on arvokasta kokemuksen tuomaa varmuuttaa, mitä mikään koulutus ei voi tarjota. Eh-AMK koulutuksellisia ei vielä ole paljon, sillä koulutus on varsin nuori; ensimmäinen ensihoitaja valmistui vuonna 2002. Eli tästä kaikesta voimme päätellä että helpoimmalla enshoitajaksi pääsee jos onnistuu livahtamaan suoraan eh-AMK koulutukseen. Helpoksi tätä tietä ei minulle ainakaan voinut sanoa, hain neljä kertaa koulutukseen ja pääsin vasta viimeisellä kerralla. Päivän opetus; ikinä ei kannata lopettaa yrittämistä. Jonkin verran ylpeyttä on havaittavissa jos tulee valituksi lähes 800 hakijan joukosta! Ja ylpeyttä lisää vielä se etta jaksoi yrittää tarpeeksi kauan.

AMK tason koulutusta järjestää useampi koulu Suomessa, muistaakseni näitä taisi olla 8. Mutta ensihoitajia otetaan sisälle aina vuorovuosittain tietyissä kouluissa, eli joka vuosi ei ala uutta eh-linjaa. Itse hain Turkuun, Kuopioon ja Ouluun. Valintakokeet kaikkiin kouluihin on hieman erilaiset, mutta jo niihin päästäkseen  täytyy olla kohtuuhyvät arvosanat lukiosta tai ammattikoulusta. Itse pääsin joka kerta valintakokeisiin 8,6 keskiarvolla, mutta kun lopullisia pisteitä lasketaan myös arvosanojen mukaan, niin tuo oli lähinnä keskitasoinen suoritus. Tosin jos onnistuu häikäisemään itse valintakokeessa niin arvosanoilla on vähemmän väliä.
Oulussa valintakokeeseen kuului vain opettajan haastattelu, ja etukäteen kirjoitettu portfolio. Turussa oli matemaattinen ja kielellinen testi, psykologinen testi ja ryhmähaastattelu, sekä yksilöhaastattelu. Kuopiossa oli ryhmähaastattelu, yksilöhaastattelu sekä kuntotestit. Eli kirjo on aika laaja. Suomessa vaikeinta on päästä sisälle Helsinkiin ja Turkuun, mutta toisaalta laadukkaimpina koulutuksina pidetään usein Kuopion ja Oulun yksikköjä. Kuopiossa toimitaan yhteistyössä pelastusopiston kanssa. Helsingin ongelmana pidetään usein käytännön opetuksen vähäisyyttä. Jokaisesta koulusta löytyy varmasti paljon mielipiteitä, joten en ala tässä nyt omianikaan kertomaan.

Ensihoitajaksi päästäkseen ei tarvitse olla tietynlainen ihminen. Alalla pärjää kun on luontaisesti oma itsensä ja omaa terveen pään. Tietysti hommia helpottaa kun on hieman ulospäinsuuntautunut, eikä tuppisuu. Koska ala on vielä ainakin miesvaltainen niin tietynlaisen "äijähuumorin" täytyy upota, mutta äijämäinen ei tarvitse itse olla. Omituinen tai musta huumorintaju on varmaan se yleisin piirre ensihoitajilla. :D Tärkeintä varmasti on että työ kiinnostaa, tulee ihmisten kanssa toimeen ja on aina valmis oppimaan uutta. Paskinkin päivä muuttuu aina paremmaksi jos osaa nauraa itselleen( ja vähän muillekkin).


4 kommenttia:

  1. Eveliina Ikonen15.3.2013 klo 12.43.00

    Hei! Etsin googlesta systole-lehteä ja sieltä pomppasi blogisi esille. Aloin hieman lueskelemaan ja törmäsin tähän päivitykseen. Opiskelen itse myös ensihoitajaksi Turun ammattikorkeassa ja aloitin opinnot viime syksynä. Minulla on aikaisempana opintona lähihoitaja-tutkinto (ensihoidon koulutusohjelmasta). Minun silmiini pisti kommentointi, että lähihoitajat eivät saa toimia kun vain perustason ambulansseissa, mikä ei pidä paikkansa. Se on totta, että lähihoitajat ovat perustason työntekijöitä (osalla vielä voi olla hoitotasonkin luvat), mutta hoitotason ambulanssissa työskentelee ensihoitaja AMK/Sh+30op ja palomies-sairaankuljettaja/ lähihoitaja: ensihoidon ko. Eli siis työparina voit työskennellä siinä missä palomiehetkin. Eri paikkakunnilla on tietysti eri menetelmiä, mutta useassa työskentelee lähihoitajia.

    Lisäksi hain lähihoitaja-tutkinnon perusteella Turun ammattikorkeakouluun, johon pääsinkin sisälle eli lähihoitajatutkinnossa on samanlaiset etenemismahdollisuudet kuin lukiopohjalta (vaikka yliopistoon hakisi).

    Mutta mielenkiintoista lukea eri ensihoitaja-koulujen yhtäläisyyksistä ja eroista :) Tsemppiä opintoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan, en maininnut tätä työparina työskentelemistä. Osassa paikoissa tosiaan on vain h+h lansseja, mutta taitaa suurimmassa osassa olla vielä ainakin h+p miehitys kun ei hoitotasolla ole vielä tarpeeksi porukkaan. Lähinnä siis tarkoitin tuolla sitä että lähäri ei voi enää lukea itseään ylemmäs hoitotasolle, ennekuin lukee sh tai eh:ksi. Tällä lailla siis sanoisin että lukion on kätevämpi reitti kun ei tarvitse samoja osioita lukea useaan otteeseen. Ainakin meillä nuo lähärit on vähän marisseet siitä, että alussa on paljon kertausta edellisiin opintoihin.

      Poista
    2. Niin juuri, en ymmärtänyt että tuota meinasit. Sehän on aika makuasia pitääkö vanhan kertaamisesta, koska silloin voi oppia tutuistakin asioista vielä syvemmin ja enemmän. Lisäksi lähihoitajille (+2v. työkokemus) järjestetään ainakin Turussa erikseen aikuiskoulutusta missä ei kyseisiä perusopintoja ja ylimääräistä kertausta ole. Mutta kaikilla omat polkunsa :)-Eveliina

      Poista
  2. Heippa,

    Oon kiinnostunut tosta ensihoitajasta ja yritin tänä vuonna hakee. No en päässyt, mutta yritän taas uudestaan ens vuonna. Pitäis keksii nyt täks vuodeks jotain.

    Ja vähän tässä olin ettinyt tietoo ja löysin sun blogin. Tosi kiva. Ja kivasti tietoa sulla. Vpk:ssa tulee oltua. Eli vähän tietää jotain. Siellä on miehiä ( onneks naisia jonkin verran ) ja niiden huumori, no onneks tottunut.

    Maria

    VastaaPoista